Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Προβοκάτορας

Απλά να θυμίσω στους απανταχού Αλβανοφάγους, μέρα που είναι, ότι πριν την  επανάσταση του 1821 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης οραματιζόταν για τα Βαλκάνια τη δημιουργία Ομοσπονδίας δίγλωσσης (ελληνικά και αρβανίτικα) και δίθρησκης (χριστιανισμός και μωαμεθανισμός). Η κυβέρνηση θα αποτελούνταν από ίσο αριθμό χριστιανών και μουσουλμάνων. Θα εφάρμοζε νόμους οι οποίοι θα συντάσσονταν στην Κέρκυρα, καθώς το νησί ήταν έκτοτε καθαρά ευρωπαϊκό και θα λειτουργούσε ως γέφυρα του νεοσύστατου κράτους με τη Δύση. Η σημαία του νεοσύστατου κράτους θα είχε στη μία άκρη το σταυρό και στην άλλη την ημισέληνο. 
Να κλείσω λέγοντας ότι η επανάσταση ποτέ δεν είχε αμιγώς εθνικό χαρακτήρα αλλά και έντονα ταξικό καθώς οι επαναστάτες δεν εξεγέρθηκαν αποκλειστικά εναντίον του Σουλτάνου αλλά και ενάντια στους εκπροσώπους του ανά την επικράτεια, οι οποίοι δεν ήταν καθόλου μα καθόλου Τούρκοι.
Να μην ενοχλώ άλλο, να σας αφήσω να χωνέψετε το βακαλάο σκορδαλιά με την ησυχία σας.


Η ανάρτηση αφιερώνεται στη μνήμη του Βασίλη Ραφαηλίδη (1934-2000), το βιβλίου του οποίου "Λαοί των Βαλκανίων" (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) αποτέλεσε πηγή για τα ανωτέρω.

3 σχόλια:

  1. Γεια σου ρε Κώστα με τα ωραία σου! Μου έφτιαξες το βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιχάλη, να συμπληρώσω ότι προφανώς το post δεν αφορούσε τους βατραχανθρώπους -μάλλον για ανθρώπους με εγκέφαλο βατράχου πρόκειται- που μας έκαναν εθνικά υπερήφανους με τη στιχουργική τους δεινότητα στη χθεσινή παρέλαση.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=145379
    Απόλαυση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, αυτό Κώστα αποτελεί σκηνή ανθολογίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή