Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Η Κόκκινη Κορδέλα

Από την 1η Δεκεμβρίου έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες. Καλύτερα. Όσο πλησιέστερα συζητάει κανείς για κάποιο θέμα στην παγκόσμια μέρα που του αντιστοιχεί -και αντιστοιχεί παγκόσμια μέρα σχεδόν στο καθετί- τόσο πιο πνιγηρή είναι η ατμόσφαιρα. Και πνιγηρή την ατμόσφαιρα την 1η Δεκεμβρίου, παγκόσμια μέρα του AIDS, κάνουν το μπούστο της μνηστής του Λιάγκα, οι αρλούμπες της εθνικής διαζευγμένης, το όλο και πιο ενοχλητικό politically correct του πρωταγωνιστή Στάυρου Θεοδωράκη, τα αποβλακωμένα του MAD και τα ακόμη χειρότερα του MTV Greece καθώς όλοι αυτοί έχουν κάποια κοινοτυπία να ξεστομίσουν την αποφράδα 1η Δεκεμβρίου φορώντας την κόκκινη κορδέλα στο πέτο. Βέβαια, όταν καλούνται να απαντήσουν σωστά σε στοιχειώδεις ερωτήσεις επί του θέματος, επικρατεί μία κάποια σύγχυσις. Θαυμάστε:
"Θα φιλούσατε ποτέ στο στόμα κάποιον με HIV/AIDS;" Λαμπρά, οι Έλληνες τέταρτοι από το τέλος.
"Θα καθόσαστε ποτέ σε τουαλέτα την οποία χρησιμοποίησε άτομο με HIV/AIDS;" Ακόμη λαμπρότερα, οι Έλληνες τελευταίοι.
Από την άλλη βέβαια, τι να περιμένεις όταν η κρατούσα σεξουαλική αγωγή στη χώρα υποστηρίζει ότι η κοιλιά της γυναίκας φουσκώνει λόγω αλλεργικής αντίδρασης στην όσφρηση του κρίνου. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα τα οποία αγνοούν οι προαναφερθέντες opinion leaders. Όπως ότι το AIDS είναι νόσος των φτωχών και όχι μόνο του Magic Johnson, του Greg Louganis και του Tom Hanks στο Philadelphia, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αϊτή όπου μέχρι και ένας στους τρεις είναι φορέας, ποσοστό το οποίο μάλλον θα εκτοξευτεί με τις συνθήκες που επικρατούν μετά το σεισμό του Ιανουαρίου. Αγνοούν επίσης ότι το AIDS είναι νόσος των μεταναστών και ότι κάθε πολιτισμένη χώρα θα έπρεπε να παρέχει οργανωμένη περίθαλψη και πληροφόρηση για τη νόσο στους χώρους υποδοχής με έντυπο υλικό και διερμηνείς. Αγνοούν ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα τυγχάνουν της χειρότερης ενημέρωσης σχετικά με τον έλεγχο για HIV λοίμωξη σε όλη την Ευρώπη (κεφ.4). Αγνοούν επίσης την έκκληση του ιατρικού κόσμου να αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο το οποίο απαγορεύει στους γιατρούς να περιθάλψουν μετανάστες χωρίς έγγραφα παρά μόνο όταν οι τελευταίοι είναι του πεθαματού. Αγνοούν τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται τα θύματα του trafficking, κορίτσια και νεαρές γυναίκες, για HIV/AIDS. Αγνοούν τα χίλια μύρια τα οποία αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με την αμάθεια γιατρών και νοσηλευτών. Αγνοούν την αντιμετώπιση την οποία επιφυλλάσει ή ίδια η συντεταγμένη πολιτεία στους οροθετικούς όταν ο Άρειος Πάγος με μία μνημειώδους ηλιθιότητας και αγριότητας απόφαση δικαίωσε εργοδότη ο οποίος απέλυσε οροθετικό κατόπιν πιέσεων των "συναδέλφων" του και παρά τη ρητή διαβεβαίωση του ιατρού εργασίας για την ασφάλεια του προσωπικού και την δυνατότητα απρόσκοπτης απασχόλησης του εργαζόμενου. Αγνοούν, τέλος, την πλήρη αδιαφορία του κράτους δικαίου για την τύχη φυλακισμένων οροθετικών αλλά και για την εφαρμογή μέτρων μείωσης του κινδύνου για τη μετάδοση του ιού εντός των φυλακών.
Ίσως αν τα ήξεραν όλα αυτά όσοι φορούν την κόκκινη κορδέλα σαν αξεσουάρ, να την ένιωθαν να γίνεται θηλιά και να τους πνίγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου